Back

Process

Northdown Street

Location London N1

Status Completed 2007


Description

This mixed use scheme was the first new build development to be designed and funded by the practice.   The building provides residential units on second to fifth floors – including a penthouse floor with spectacular views across London from its private terrace – and offices at basement, ground and first floor level.  The accommodation is organised around a top-lit central lightwell allowing natural light to permeate deep into the plan.

 

The principal elevation fronting onto Northdown Street is characterised by oak timber screens and crisply detailed window frames which add an element of warmth and materiality to the facade as well as providing natural ventilation.  These are complimented by large full height panels of glazing set within a stone frame.  The office floors feature increased glazing to maximise presence on the street and provide as much natural light as possible.

Team

Client Squire and Partners

Contractor Sir Robert McAlpine Ltd

Services Mecserve

Structure Adams Kara Taylor



1/14