Back

Process

St Andrew’s Church

Location London SE1

Status Completed 2007


Description

Due to significant changes in its parish over three decades, it was decided to rebuild St Andrew’s church to provide a smaller church more tailored to the contemporary requirements of the parish and the local community, and a 14 unit residential development on the remaining property.

 

The new church is laid out over three storeys within a smaller footprint, with the entrance defined by an atrium rising the full height of the building. Services are held in the lower worshipping hall, above which a meeting hall hosts a broad range of activities for the church and local community and theatre groups.  These rooms are connected by a vertical stained-glass slot window. The textured rear wall of each hall is lit naturally from full length rooflights and side slots.  At the end of the worship hall is a small garden, containing the font.  At its centre is a single olive tree, a symbol of the early church.

Team

Client Manhattan Loft Corporation/Nu Homes UK

Contractor Scanmoor

Planning Consultant Richardson Hill

Quantity Surveyor Tropus Limited/Barrie Tankel

Services Optima BES

Structure Alan Baxter Associates



1/9