Back

The Department Store, Brixton

Location London SW9

Status Completed 2017


Description

Squire and Partners purchased a dilapidated Edwardian department store in Brixton, and entirely reimagined the space allowing the existing fabric and layers of history to inform the new design. Collaborating with craftspeople and furniture makers, the restored building provides an exciting array of spaces for the various design disciplines within the practice.

 

Externally, designs reversed years of neglect – revealing original brickwork, stone, marble and terracotta – and reactivated the street level through animation and display. A new social rooftop level comprises a series of oak framed pavilions topped with copper shingle, and a crafted glass dome replaces a dilapidated existing cupola.

 

Original interior elements such as 111 year old mahogany and teak parquet flooring, a grand tiled staircase and a patina of colours documenting the building’s history were preserved. A series of voids cut through the building create dramatic volumes, and provide vistas between levels. Office workspaces reveal the many facets of design undertaken by the practice and celebrate the process of craft and making.

Team

Client Squire and Partners

Contractor Stoneforce Ltd

Cost Consultant Colliers

M&E Engineer DSA Engineering Ltd

Planning Consultant Jon Dingle Ltd

Structural Engineer Davies Maguire

Photographer James Jones



1/16