Back

The Shell Centre

Location London SE1

Status Consented 2014


Description

A new headquarters building for global energy company Shell is being developed as part of Southbank Place, a masterplan designed for one of London’s most iconic cultural locations on the South Bank of the River Thames, adjacent to Jubilee Gardens and the London Eye.

 

The elegantly proportioned building is articulated as three blocks which step up from 5 to 11 storeys, each connected by glazed atria with vertical bronze fins.  Two high level walkways link the new building to the existing 1961 Howard Robertson designed Shell tower, which is undergoing refurbishment.

 

Comprising just under 2,450 sqm, the office building locates trading floors on the lower levels and offices above, all of which have full height glazing.  A series of landscaped roof terraces offer views across the River Thames towards Westminster.

 

Retail is provided at ground level to animate the street, and a new glass canopy is introduced alongside the northeast elevation offering a sheltered route between York Road and Jubilee Gardens.

Team

Client Braeburn Estates Limited Partnership

Design Architects Squire and Partners

Executive Architects Adamson Associates

Construction Managers Canary Wharf Contractors

Landscape TLA

Lighting Consultant Spiers + Major

Services AECOM

Structure WSP



1/8