Back

Process

Giant’s Causeway Visitor Centre

Location Northern Ireland

Status Competition, designed 2005


Description

The experience of walking up to the site and towards the horizon inspired this competition entry for a visitors’ centre at the Giant’s Causeway in Northern Ireland.

 

Designed as if evolving from the natural typography, it connects the mainland to the sea.  The building appears as a fissure in the hillside the wall draws the visitor toward the centre and the Causeway beyond.

 

A series of events such as glass bridges animate the visitor’s journey along the wall, which opens into a courtyard with a large slot window that encourages visitors to contemplate the view of the coastline.

 

Sunken exhibition spaces accessed by a ramp provide earth galleries housing a permanent exhibition that explains the history of the Causeway. The earth galleries are illuminated by lightshafts that punctuate the landscape above. Their cave-like quality makes reference to the Causeway’s mythology and folklore.

Team

Client UK Government in Northern Ireland



1/12